De Amerikaanse belastingdienst IRS heeft dinsdag bekendgemaakt dat ze bitcoin en andere virtuele munteenheden zal behandelen als bezit, en niet als valuta.
Volgens de Wall Street Journal zal dat betekenen dat winsten van de handel in bitcoin zullen worden aangeslagen als vermogenswinstbelasting (‘capital gains tax’).
Uitvoerige boekhouding
De IRS wil met de bepaling voorkomen dat er een ‘zwarte markt’ in bitcoin ontstaat. Het besluit kan een opsteker zijn voor investeerders, maar het betekent ook dat ze een uitvoerige boekhouding moeten bijhouden, en flinke belasting moeten betalen over bitcoin.
Deze uitkomst werd verwacht door de branche, en maakt ook duidelijk dat nieuwe technologieën niet al te lang onder de radar kunnen opereren.
Winst maken op kopje koffie
De IRS zei dat hij bitcoin hetzelfde zal behandelen als bijvoorbeeld aandelenbezit. Als mensen bitcoin bezitten als investering, vallen ze onder de vermogenswinstbelasting, en daarmee mogelijk onder een lager belastingtarief. De hoogste schaal vermogenswinstbelasting ligt in de VS namelijk op 20 procent, vergeleken met 39,6 procent normale inkomstenbelasting.
De regulering is wellicht minder goed nieuws voor de detailhandel in bitcoin. Kleine aankopen in bitcoin kunnen een hoop rompslomp met zich meebrengen. Stel, je betaalt een kopje koffie ter waarde van 2 dollar met bitcoin die je voor 1 dollar hebt gekocht. Dat levert je dat een vermogenswinst op van 1 dollar. Daar moet je nu mogelijk belasting over gaan betalen in de VS.
Met terugwerkende kracht
Als je een deel van je salaris in bitcoin ontvangt, moet je daar ook aangifte van doen. Ook moeten betalingen in bitcoin met een tegenwaarde van hoger dan 600 dollar worden gemeld.
Belastingbetalers die zich niet aan de regels houden zijn strafbaar, benadrukte de IRS nog maar eens: de beslissing over bitcoin werkt met terugwerkende kracht.
Dinsdagmiddag was de wereldvoorraad bitcoin naar schatting zo'n 7,25 miljard dollar waard. Het vertrouwen in virtuele valuta kreeg de laatste tijd ernstige klappen door het omvallen van een aantal beurzen.
Lees ook: Overnames met bitcoin: nieuwe trend of onnodig lastig?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl